Är vår Aronia dyr?

En man mailade och frågade varför vår Aronia kostade nästan dubbelt så mycket som den han köpt på nätet i box från Tyskland tidigare.
Han refererar till det dåliga utbudet på Aronia i sverige. Men undrar om vår, varför den kostar ”som vin”, då vin ”har en lång och kostsam framställningsprocess”.

Vi svarade så här:

Det finns en förklaring till varför vår Aronia kostar mer än den du beställt tidigare på box från utlandet.
Skillnaden är nämligen stor på Aronia och Aronia.
Vi har nyligen börjat undersöka möjligheten att sälja vår juice i norge. Så vi kollar marknaden där. På Life m fl kedjor säljs Aronia (det verkar mer känt där än i sverige). De rekommenderar 1 dl/dag som dos. Vi rekommenderar 0,5 dl/dag. Hur kommer det sig? Ja, vår Aronia är rikare på de nyttiga ämnen som är anledningen till att man använder Aronia juice. Om man tänker sig att vår juice är så kraftfull och koncentrerad att man bara behöver halva mängden för att få i sig samma mängd polyfenoler, ja då kostar den per volymenhet hälften så mycket!

Hur kan vår juice vara dubbelt så rik på näringsämnen? Det finns flera anledningar. Aroniada (producenten av vår juice) är känd som den mest högkvalitativa Aronia-producenten som finns. De skiljer sig från andra genom att:

1) De odlar själva. De andra juicerna, framförallt de billigare, produceras i musterier som köper frusna bär från olika odlare. Naturligtvis blir det svårare att kontrollera kvaliteten.
2) De odlar ekologiskt, har alltid gjort och det har aldrig någonsin konstgödslats eller sprutats kemikalier på denna jord, någonsin i mänsklighetens historia. Det möjliggör ett optimalt mikroklimat som gör att plantorna lever i symbios med mikroorganismerna i jorden och kan ta upp maximalt med mikronäringsämnen.
3) De pressar själva. Det gör att de kan plocka bären och pressa direkt, från buske till flaska på 45 minuter. Inga långväga transporter, ingen fördröjning med sjunkande näringsvärden, de kan plocka på den optimala mognadstoppen.
4) De har en egenutvecklad pressanläggning. Det möjliggör maximalt behållande av näringsämnen. Lägre filtreringsgrad. Lägre temperatur vid pressning. Man känner också på vår juice att den är mer koncentrerad och har mer extrakt i sig.
5) Andra företag blandar ofta ut sin juice med vatten eller annan juice. Från Aroniada får du 100% Aronia.
6) Bären växer i medelhavsklimat. De får mycket sol. Det gör att de är kraftigare i smaken och innehåller mer nyttiga ämnen än bär som vuxit längre norrut. Inget fel på svensk Aronia, men du känner skillnad på smaken, den är tunnare och surare.
7) De har en lång tradition av hantverksmässig Aroniaproduktion. De behöver inte konservera juicen, de behöver inte tillsätta sötningsmedel e t c. Aroniada är en extremt duktig och kvalitetsorienterad producent helt enkelt.

Vår Aronia juice är som vin. Lika arbetsam att framställa. Faktum är att Aroniada även gör Aronia vin! Jag har tagit in ett par flaskor till mig själv men vi kan inte sälja det p g a det svenska monopolet. Och ja, vinet och juicen kostar lika mycket, skillnaden är inte så stor i produktionens arbetsinsats.

Så jag vågar säga att vår Aronia juice i själva verket är ganska billig. Den är nämligen högklassig Aronia, den finaste du kan få.
Faktum är att vi hör från kunder ibland som använt den terapeutiskt för något speciellt hälsorelaterat syfte, att de använt vår och sedan gått över till att köpa billigare Aronia på box eller utomlands ifrån ”för att spara pengar”. Det brukar sluta med att de återgår till vår Aronia, då de säger att de känner att den ”gör mer nytta”, alltså den billigare har inte samma effekt. Vi har hört det ett otal gånger.

Vi på Aroniabutiken älskar kvalitet, vill bara jobba med kvalitet. Som du ser i vårt sortiment är det handplockade produkter enbart. Vi väljer inte bara produktens kvalitet, utan leverantörens värderingar och seriositet också. Vi har produkter från finska Pureness som är makalöst högkvalitativa, och från svenska Helhetshälsa som jag tycker är ett sympatiskt företag som alltid jobbar med raka rör och hög kvalitet. Och om du vill ha den bästa Aronia som finns att få i världen, då är du välkommen att handla hos oss! Kvalitet lönar sig!

Hälsningar,
Vi på Aroniabutiken.